Balsporten als vrijetijdsbesteding

Voor actieve, open kinderen zijn balsporten de ideale hobby. Voetbal, volleybal en basketbal zijn de klassieke teamsporten en zijn daarom erg geschikt voor kinderen die graag met leeftijdsgenootjes optrekken. Ook voor de terughoudende kinderen kunnen sporten die in een groep worden getraind erg leuk zijn. Doordat ze regelmatig contact met andere kinderen hebben, kunnen ze hun sociale vaardigheden trainen en eventuele verlegenheid verminderen. Balsporten zorgen voor een leuke ervaring, maar ook voor genoeg beweging en ze bevorderen het teamgevoel. In ons artikel zullen we gedetailleerd op drie populaire sporten ingaan: voetbal, basketbal en volleybal. We stellen de voordelen van de verschillende sporten voor en informeren over de kosten en hoeveel tijd erin gaat zitten. Bovendien stellen we voor elke sport een handige downloadbare sporttassen-paklijst ter beschikking. Op deze manier weet je zeker, dat jouw kind alles meeneemt, wat het bij de sport training nodig heeft.

Om je een zo goed mogelijk overzicht over de balsporten te kunnen geven, hebben we in het artikel informatie gegeven over de prijs van de sportlessen en -materialen. Let er echter op dat deze kosten slechts als oriëntatie dienen en ze afhankelijk van de regio en aanbieder afwijkend kunnen zijn.

 

Wat zijn de voordelen van een balsport?

Of je nu aan voetbal, basketbal of volleybal doet, balsporten zijn het meest geschikt voor kinderen die het leuk vinden om zich te bewegen. De kinderen moeten snel, lenig en oplettend zijn. Conditie en fitheid worden door een regelmatige training verbeterd, wat goed is voor de gezondheid van jouw kind en de lichamelijke ontwikkeling ondersteunt. Balsporten worden in teams gespeeld, wat de sociale vaardigheden van jouw kind traint. Bij een teamsport moet je eerlijk en respectvol met elkaar omgaan en bovendien moet je bereid zijn om samen te werken: Samen leren kinderen om successen te vieren en met nederlagen om te gaan. Balsporten zijn dus erg geschikt voor teamspelers voor wie de sociale bindingen belangrijk zijn. Bij voetbal, volleybal en handbal is bovendien de juiste speeltechniek doorslaggevend. Het lichaamsgevoel van jouw kind profiteert van de training. De voordelen die betrekking hebben op de gezondheid van jouw kind zijn duidelijk: Het hele lichaam wordt getraind en de conditie en het uithoudingsvermogen worden verbeterd.

Basketbal als hobby voor kinderen

Op openbare sportvelden met een basketbalbasket oefenen kinderen graag hun gooitechnieken en proberen ze zo vaak mogelijk raak te gooien. Overal waar een basket hangt kunnen kleine groepjes kinderen spontaan besluiten om een potje basketbal te spelen. Maar basketbal wordt ook een steeds populairdere sport als verenigingssport. Basketbal voor kinderen onder de twaalf jaar wordt op een kleiner speelveld met een kleinere bal een lagere basket gespeeld. Deze vorm van basketbal wordt als ‘minibasketbal’ aangeduid. Daarnaast is in België ook de van oorsprong Nederlandse sport korfbal populair onder de kinderen.

Basketbal is een zeer bewegelijke sport, waarbij het tempo en de techniek even belangrijk zijn. Bij het basketballen moeten de kinderen constant in beweging blijven en oplettend zijn. De ritmische bewegingen trainen het hele lichaam, verbeteren het evenwicht en de conditie. De snelle handelingen vragen bovendien een goed reactievermogen. Een ander zwaartepunt bij basketbal of korfbal is de tactiek. Net als bij andere teamsporten is de samenwerking binnen het team erg belangrijk. De teamspelers moeten bereid zijn om samen te werken en om de tegenstanders met zelfbewustzijn en eerlijkheid te ontmoeten.

  • Startleeftijd: Vanaf ongeveer 7/8 jaar; korfbal is vaak al op iets jongere leeftijd mogelijk
  • Tijd: 1-2 keer in de week (50-90 minuten)
  • Trainingsinhouden: Gooi- paas- en dribbeltechniek, vangen, stoppen, evenwicht-, reactie- en coördinatietraining
  • Kosten: Verenigingsbijdrage 150-250 euro/jaar
  • Kosten voor materiaal en kleding: Schoenen vanaf 30 euro

 

Volleybal als hobby voor kinderen

In vergelijking met de andere balsporten is volleybal een sport die vooral door meisjes wordt beoefend. In deze veeleisende teamsport zijn meer dan dubbel zoveel meisjes dan jongens actief. Wanneer de kinderen met volleyballen beginnen worden ze vaak in kleinere groepen getraind.

Volleyballen vraagt een volledige inzet van het lichaam, lenigheid en snelheid. Bij de volleybaltraining worden verschillende spiergroepen effectief getraind: Armen en schouders worden door het leren van de werp- en slagtechnieken versterkt. De spieren in de boven- en onderbenen worden opgebouwd, omdat je voor een succesvol spel snel moet zijn en goed moet kunnen springen.

Het lichaamsgevoel van de kinderen profiteert van deze omvattende training. Doelgerichte training kan vooral bij kinderen een verkeerde houding voorkomen en een gebrek aan beweging compenseren. Volleybal voor kinderen heeft nog meer voordelen: Het concentratievermogen en de reactiesnelheid worden getraind, zodat elke speler zich op ieder moment op het actuele spel kan instellen. Bovendien leren de kinderen om de weg van de bal in te schatten en om gepast daarop te reageren. Op deze manier trainen ze hun reflexen en de coördinatie. Bij het volleyballen is de communicatie tussen de spelers onder elkaar ook erg belangrijk. Net als bij andere balsporten zijn teamwork en eerlijk spelen ook hier doorslaggevend, wat een positieve invloed op de persoonlijkheidsontwikkeling van de kinderen heeft.

  • Startleeftijd: vanaf 6 jaar
  • Tijd: 1-2 keer in de week (60 minuten)
  • Trainingsinhouden bij het volleyballen: opslag- en speeltechnieken, afweertechnieken, tactiek, coördinatie, motorische vaardigheden, sociale vaardigheden, reactievermogen, springkracht.
  • Kosten: verenigingsbijdrage: 100-200 euro/jaar
  • Kosten voor de uitrusting: kniebeschermers: vanaf 15 euro, schoenen: 70-100 euro

Conclusie

Balsporten trainen de snelheid, handigheid en lenigheid. Kinderen leren bovendien om zich continu aan de wisselende situaties in het spel aan te passen. Daarnaast leren ze ook om tactisch te denken. Met de tijd worden complexere regels, die ze ook in het heetst van de strijd niet mogen vergeten, verinnerlijkt. Het concentratievermogen en de coördinatie worden door de balsporten geschoold. Alle klassieke balsporten worden in een team getraind en gespeeld. Bij voetbal, basketbal en volleybal is een goede samenwerking tussen de spelers een basisvoorwaarde. De kinderen leren bovendien om respectvol met hun teamgenootjes en met de tegenstanders om te gaan en om zich aan gedragsregels te houden. De ervaring van het gemeenschappelijke winnen of verliezen brengt de kinderen dichter bij elkaar, versterkt het karakter en vergroot de sociale vaardigheden. Op deze manier profiteert jouw kind ook buiten het speelveld van de voordelen van zijn hobby's

 

Met dank aan C&A om ons dit artikel te bezorgen
https://www.c-and-a.com/be/nl/shop/balsport-hobby-kinderen#R1


Plaats een reactie

Reacties moeten goedgekeurd worden vooraleer ze openbaar worden getoond.

NL